Via el tumblr de Pisani arribem a un article que proclama la mort dels lectors de RSS, que els lectors de RSS no són pels consumidors/usuaris.
Segons estadístiques de Hitwise l’ús dels lectors més utilitzats, Bloglines i Google, s’estanca durant els últims anys. I ho explica indicant que l’usuari prefereix serveis com Facebook i Twitter per controlar el que llegeix. De fet, segons Hitwise, Facebook va representar el 3.52 per cent de totes les visites a llocs de notícies i mitjans de comunicació.
Experiència d’usuari vs lectors de RSS
A l’article de referència es menciona una idea que a La Magnètica fa temps que tenim present: la majoria de lectors de RSS no impliquen una experiència per l’usuari.
Al llegir aquest article recordem un de Enrique Dans que parla de l’escàs ús que se li dóna a l’RSS a nivell corporatiu i de la importància d’aquestes eines a l’hora d’organitzar el consum de la informació dins de l’empresa. Nosaltres no podem estar més d’acord, per això lluny de matar a l’RSS, seguim pensant en la necessitat d’aprofundir en els usos d’aquesta tecnologia i traduir-los en projectes de comunicació.
Coneixem Netvibes, Google Reader, Delicious i demés…però a nosaltres ens segueixen semblant útils però avorrits.
És a dir, recopilem tots els temes que ens interessen, els etiquetem i agrupem…però la plataforma no acaba d’enganar-nos. Totes ofereixen una solució tecnològica i útil però no comuniquen (RSS is a means to an end, not a consumer experience in and of itself).
Per altra banda hi ha projectes com Huffintong Post, que han sabut utilitzar la tecnologia i a la vegada donar-l’hi una capa de comunicació al projecte. Això pot explicar l’admirable creixement en tràfic que he tingut els últims anys.
Tot i així, no coneixem cap iniciativa similar en castellà tret de la desapareguda Soitu (si hi és, ens ho dieu).
A nosaltres el que ens passa és que tampoc volem seguir un diari amb temes generals o amb un excés de temes a tractar i tots ficats dins del mateix sac. A laMagnètica tenim com a objectiu treure un parell de projectes propis a l’any, i un sobre el que estem donant voltes és precisament un prototip de revista online o blogzine on poder seleccionar els temes que ens interessen (des de sociologia, fins a art i arquitectura, passant per la psicologia, la filosofia, el màrqueting i l’edició), les fonts que més ens convencen que toquen aquests temes (incloses llistes de temes a Twitter), i a tot, afegir-li contingut propi, fet a casa.
Nous projectes
Estant sortint coses en les que ens podrem inspirar com Flipboard per l’iPad i que es nodreix de Twitter i Facebook; i twittertim. Aquest últim és un projecte que é algunes coses interessants com explotar RSS, fer servir la informació en l’estructura de seguidors de Twitter, però que no acaba de quallar.
I així estem, donant-li voltes al tema, intentant dedicar-l’hi més hores als dia. Aviat esperem poder anunciar des d’aquí algun projecte relacionat amb el tema.